[...] wegetariańska, peskatariańska, fleksitariańska — istnieje wiele nazw różnych rodzajów diet i nawyków żywieniowych. Dziś omówimy dietę wegańską oraz „plant based-diet”, czyli dietę roślinną. Czym one się różnią? Obie są do siebie często porównywane. Mówi się nawet, że dieta „plant based-diet” jest pewnego rodzaju następstwem weganizmu. [...]
[...] i jest jednym z najbardziej znanych antyoksydantów (obok witamin A i E). Oznacza to, iż witamina C chroni przed uszkodzeniem tkanek np. przez reaktywne formy tlenu, czyli wolne rodniki (powstają wskutek korzystania z tlenu jako niezbędnej człowiekowi substancji, a ceną jest szybkie starzenie się tkanek). Witamina C jest niezbędna dla [...]
[...] większości domów do paczek trafiały słodycze, jednak coraz częściej prezentami stają się produkty praktyczne i funkcjonalne. Jeśli zastanawiamy się co podarować bliskiemu mężczyźnie, partnerowi, tacie, czy nawet koledze w pracy w tym wyjątkowym dniu, warto rozważyć zakup produktów, które wpłyną pozytywnie na samopoczucie, zdrowie i kondycję [...]
O ile samo przybranie kilku kilogramów masy na zimę z reguły nie wyrządzi nikomu szkody zdrowotnej, tak doprowadzenie się do osłabienia kondycji fizycznej, czy zaburzeń związanych ze wzmożonym odczuwaniem senności i utraty kontroli nad ciśnieniem tętniczym, jest sytuacją niedopuszczalną. Niezależnie od tego, jak daleko odeszło się od formy, [...]
[...] i zużywanie tkanki tłuszczowej. Więc jeśli ktoś myślał, że anaboliczność jest bezwzględnie dobra, to niestety to nieprawda. Anabolizm, katabolizm i naprawa organizmu W rzeczywistości potrzebujemy zarówno budowania, jak i rozpadu tkanek (anabolizmu i katabolizmu). Najlepszym przykładem jest odnawianie komórek w mięśniu sercowym. Uwaga, kiedyś [...]
[...] żywność odzwierzęcą. Zanim przejdzie się na restrykcyjną dietę wegańską, warto poznać kilka potencjalnych zagrożeń wynikających z eliminacji szerokiej grupy produktów spożywczych. Niedobory związków pochodzenia aminokwasowego Chociaż o wielu substancjach pochodzenia aminokwasowego mówi się głównie w kontekście sportowców, to warto zauważyć, że [...]
Zaburzenia odżywiania to temat, który wbrew pozorom dotyczy bardzo dużej części społeczeństwa. Nie każdy przypadek kwalifikuje się od razu jako poważny problem, wymagający terapii, ale każdy prędzej czy później może się do takiego rozwinąć. Istnieje kilka rodzajów zaburzeń, a do najpowszechniejszych należą anoreksja, bulimia, kompulsywne jedzenie [...]
Czy „dobry cholesterol" zwiększa śmiertelność? Jeśli czytałeś którekolwiek z moich wcześniejszych opracowań, to wielokrotnie wspominałem, że nie ma czegoś takiego jak „dobry cholesterol”. Niestety, powszechnie używa się tego wprowadzającego w błąd sformułowania i nazywa się tak transporter HDL. Nad samym użyciem słowa „dobry” i „zły” można by [...]
Śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia, ale wielu z nas jedyne, o czym myśli wstając rano, to kubek gorącej kawy i jakoś dotrzeć do pracy na czas. Poranki to często walka o przetrwanie i mało kto ma czas myśleć o czymś tak banalnym, jak śniadanie. Jakie są tego skutki? Albo wydajemy mnóstwo pieniędzy na gotowe kanapki, albo sięgamy po pełne [...]
[...] potencjalnego niedoboru kreatyny. Kreatyna jest głównym komórkowym dystrybutorem energii biologicznej. W związku z tym jest w pierwszej kolejności szczególnie ważnym czynnikiem dla tkanki mięśniowej, czyli tkanki o niezwykle wysokim zapotrzebowaniu energetycznym. Która kreatyna dla wegan? 1 g to też ilość kreatyny, jaką znajdziemy w [...]
[...] produkt, który ma wiele witamin i minerałów. W sklepach jest dostępny przez cały rok, ale wymaga określonych warunków cieplnych, więc nie zawsze jest go pod dostatkiem (co ma wpływ także na jego cenę). Wiele gatunków za to nadaje się do kiszenia i konserwowania, co sprawia, że możemy się w szczycie sezonu doskonale zaopatrzyć na resztę roku.
[...] Przerwa pomiędzy seriami ma kluczowe znaczenie w kontekście pracy mięśnia. Podczas przerwy dochodzi do uzupełnienia substratów energetycznych, dostarczaniu składników odżywczych i tlenu do mięśni. Podczas odpoczynku dochodzi do resyntezy ATP, odprowadzenia jonów wodorowych, co ma za zadanie przywrócić właściwe środowisko pH i transportować kwas [...]
[...] i ich pełnej siły. Dopiero po wykonaniu treningu podciągania wykonasz dalszą część swojego planu. Dzień I Zakłada wykonywanie podciągnięć na ilość powtórzeń. Zalecamy łączyć ten typ podciągania z inną partią niż trening grzbietu, co pozwoli wykorzystać pełnię sił mięśni i budować ich wytrzymałość. Wykonujemy w tym dniu 3 serie podciągania do [...]
[...] trening wytrzymałościowy? Wykonywanie treningów wytrzymałościowych skutecznie wspomaga takie parametry pracy organizmu, jak: VO2 max i jego wzrost zwiększona pojemność wyrzutowa serca niższe tętno spoczynkowe poprawa wykorzystania substratów energetycznych zwiększenie ilości krwi krążącej w obwodzie żylnym stymulacja wzrostu ilości mitochondriów
Ryż w diecie sportowców odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z [...]
Czy rzeczywiście makroskładniki, ich skrupulatne wyliczanie i przestrzeganie to klucz do sukcesu, zdrowia i dobrego samopoczucia? Dobry wygląd i dobre samopoczucie nie są tym samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, [...]
Wśród badaczy i naukowców skuteczność tego suplementu nie budzi żadnych wątpliwości. Ponadto jest on całkowicie naturalny. O roślinie tej w ostatnim czasie słychać wiele dobrego, szczególnie o tym, że działa bardzo pozytywnie na nasz organizm, leczy wiele schorzeń i wpływa na utratę tkanki tłuszczowej. Podsumowanie Oczywiście, jeśli ktoś [...]
[...] większe ryzyko raka oraz rozwój próchnicy i gorszy stan skóry, włosów i paznokci. 5. Dbaj o odpowiedni poziom magnezu i chromu Bardzo często chęć podjadania słodyczy, głównie czekolady, wiąże się ze zbyt niskim poziomem magnezu. Zadbaj, by w diecie obecne były zielone warzywa, orzechy, nasiona i warzywa strączkowe. Pomocne może być [...]
[...] widoczny jest wśród społeczeństwa wzrost występowania chorób cywilizacyjnych, takich jak: insulinooporność, cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie, wzrost ryzyka zawału serca czy dolegliwości od strony układu trawiennego. Wraz z otyłością podupada nasze zdrowie, samopoczucie, sprawność fizyczna i wygląd sylwetki. Bez wątpienia nie wpływa to [...]
[...] strączki. Rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. Co zrobić, by strączki były łatwiejsze do strawienia? Pomimo oczywistych korzyści zdrowotnych, warzywa strączkowe znane są z tego, że u wielu osób powodują problemy trawienne. W wielu wypadkach spożycie fasoli oznacza gazy i wzdęcia. Na [...]